Penyakit Gout: The Silent Inflammation

Penyakit Gout adalah sejenis arthritis yang menyebabkan keradangan sendi secara tiba-tiba, biasanya pada sendi tunggal. Penyakit Gout yang teruk kadang-kadang boleh menjejaskan banyak sendi pada satu masa. Ini dikenali sebagai gout polyarticular.

Penyakit Gout

Apa yang menyebabkan penyakit gout?
Penyakit Gout adalah disebabkan oleh tahap asid urik yang tinggi dalam aliran darah dan pengumpulan kristal asid urik di dalam tisu badan. Hablur asid urik pada sendi yang mengalami keradangan menyebabkan rasa sakit, kemerahan, panas, dan bengkak. Asid urik biasanya terdapat di dalam badan sebagai hasil sampingan daripada cara badan memecahkan protein tertentu dipanggil purin yang berpunca daripada tahap asid urik darah tinggi (hyperuricemia) termasuk genetik, obesiti, ubat-ubatan tertentu seperti diuretik (pil air), dan penurunan fungsi buah pinggang yang kronik.

Apakah faktor-faktor risiko untuk penyakit gout?
Terdapat banyak faktor-faktor risiko untuk gout. Penyakit Gout biasanya terjadi selepas pembedahan, trauma, dan dehidrasi. Ubat-ubatan tertentu seperti diuretik (dikenali sebagai pil air) yang meningkatkan tahap asid urik dalam aliran darah boleh menjadi risiko untuk gout. Ubat-ubatan yang dianggap boleh merendahkan tahap asid urik dalam aliran darah, seperti allopurinol (Zyloprim, Aloprim), juga boleh menyebabkan gout.

Ini kerana apa-apa yang menaikkan atau menurunkan tahap asid urik boleh mengakibatkan gout yang disebabkan oleh kristal asid urik yang tersimpan di dalam sendi. Dos rendah aspirin juga boleh menyebabkan serangan gout. Selain itu, beberapa jenis rawatan kanser juga boleh menyebabkan gout kerana tahap asid urik dikeluarkan meningkat apabila sel-sel kanser dimusnahkan. Arthristis degeneratif juga membuat sendi yang terjejas lebih cenderung untuk menjadi tapak serangan gout.

Simptom dan tanda-tanda penyakit Gout
Simptom dan tanda-tanda penyakit gout adalah:-
• sakit sendi secara tiba-tiba,
• bengkak pada sendi,
• berasa panas pada kawasan yang terjejas, dan
• kemerahan.

Ini biasanya terjadi pada sendi tunggal. Kesakitan yang teruk, menandakan keradangan yang teruk dalam sendi. Sendi yang terlibat sering berasa sangat sensitif apabila disentuh dan akan menjadi bengkak.

Penyakit Gout sering melibatkan sendi di kaki yang lebih rendah. Lokasi klasik untuk gout berlaku adalah pada ibu jari kaki. Podagra adalah istilah perubatan untuk keradangan pada pangkal ibu jari kaki. Penyakit Gout juga boleh memberi kesan kepada kaki, lutut, pergelangan kaki, siku, pergelangan tangan, tangan, atau hampir mana-mana sendi dalam badan.

Apabila penyakit gout menjadi lebih teruk atau sudah lama, beberapa sendi lain mungkin turut terjejas. Ini menyebabkan kesakitan dan kekakuan pada sendi yang lain.

Satu lagi tanda penyakit gout ialah dengan kehadiran tophi. Thopus ialah nodul keras asid urik yang tersimpan di bawah kulit. Tophi boleh didapati di pelbagai lokasi dalam badan, biasanya pada siku, atas rawan telinga, dan pada permukaan sendi lain. Apabila tophus yang hadir, ia menunjukkan bahawa badan mempunyai terlalu banyak asid urik.

Apabila tophi kelihatan, tahap asid urik dalam aliran darah biasanya telah tinggi selama bertahun-tahun. Kehadiran tophi menunjukkan gout tophaceous dan rawatan dengan ubat-ubatan adalah diperlukan. Penyakit Gout yang sudah lama dan tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan sendi dan kecacatan fizikal. Batu karang juga boleh menjadi tanda gout kerana kristal asid urik boleh tersimpan di dalam buah pinggang dan menyebabkan batu karang.

Makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit Gout
Asid urik terbentuk apabila protein dalam makanan yang kita makan, yang dipanggil purin, dipecahkan. Oleh itu, terdapat banyak kepentingan dalam pengurusan diet gout dengan mengelakkan makanan yang tinggi purin. Walau bagaimanapun, diet yang sangat rendah dalam purines adalah amat sukar untuk diikuti, kerana purin adalah sebahagian semula jadi banyak makanan yang sihat. Walaupun diet yang sangat rendah dalam purines diikuti dengan ketat, tahap asid urik dalam aliran darah hanya sedikit diturunkan.

Prinsip-prinsip pemakanan berikut adalah penting dalam pengurusan gout:
• Gout adalah berkaitan dengan obesiti, dan kehilangan berat badan yang ketara boleh meningkatkan pengurusan gout. Diet rendah kalori amat berguna untuk penurunan berat badan.
• Diet yang rendah lemak tepu, dengan protein tinggi dan penggantian karbohidrat bertapis (sebagai contoh, gula, roti putih, kentang) dengan karbohidrat kompleks (seperti sayur-sayuran dan bijirin penuh) boleh mengurangkan serum asid urik.
• Kurang pengambilan makanan laut dan daging merah.
• Penggunaan produk tenusu rendah lemak mengurangkan risiko gout.
• bir minum dan minuman keras meningkatkan risiko gout. Walau bagaimanapun, meminum wain tidak meningkatkan risiko gout.
• Dalam satu kajian, penggunaan ceri segar dikaitkan dengan 35% penurunan risiko gout. Sesetengah orang percaya bahawa jus ceri hitam atau ceri kering mempunyai kesan yang sama.
• Minum minuman manis dengan gula atau sirap jagung fruktosa tinggi meningkatkan risiko gout.

Apa komplikasi yang dikaitkan dengan penyakit gout?
Penyakit Gout yang suda lama tidak dirawat boleh menyebabkan kerosakan sendi tidak dapat dipulihkan. Asid urik boleh termendap dalam buah pinggang dan menyebabkan batu karang dan penurunan fungsi buah pinggang. Asid urik boleh termendap dalam tisu lembut, terutama di sekitar sendi, dan menyebabkan nodul dikenali sebagai tophi, yang boleh menjadi besar dan hodoh.

Gout adalah salah satu penyakit kronik. Jika tidak dirawat, pesakit mungkin mengalami serangan gout yang menyakitkan dan melumpuhkan berulang kali. Kerosakan sendi dan komplikasi lain juga boleh berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan yang sangat baik untuk gout yang ada, dan kebanyakan pesakit bertindak balas dengan baik kepada rawatan gout dengan prognosis yang baik.

Adakah kemungkinan penyakit gout boleh dielakkan?
Beberapa faktor risiko untuk gout adalah genetik, dan faktor ini tidak boleh dielakkan. Walau bagaimanapun, banyak faktor risiko untuk gout, seperti obesiti dan diet, boleh dikawal. Mengekalkan berat badan yang sihat dan diet rendah karbohidrat ditapis dan rendah lemak tepu dan daging merah boleh mencegah gout.

Baca Petua merawat penyakit gout secara semulajadi di SINI

(Visited 222 times, 1 visits today)

One Reply to “Penyakit Gout: The Silent Inflammation”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge