Rawatan Penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus)

Apakah Penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus)?

Penyakit SLE (Systemic lupus erythematosus) adalah penyakit autoimun di mana sistem imun badan tersilap menyerang tisu yang sihat. Ia boleh memberi kesan kepada kulit, sendi, buah pinggang, otak, dan organ-organ lain. Ini menyebabkan keradangan. Walaupun sesetengah orang dengan lupus hanya mempunyai gejala ringan, penyakit ini adalah sepanjang hayat dan boleh menjadi teruk.


Jenis-jenis Lupus

Discoid Lupus Erythematous (DLE)

 • Hanya melibatkan kulit
 • Jarang merebak ke organ lain

Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

 • Boleh merebak ke organ lain
 • Boleh mengakibatkan kematian

 Penyebab Penyakit SLE

Punca sebenar SLE tidak diketahui, tetapi beberapa faktor telah dikaitkan dengan penyakit ini seperti berikut.

 • Genetik – Penyakit ini tidak dikaitkan dengan genetik tertentu, tetapi biasanya penghidap penyakit lupus sering mempunyai ahli keluarga yang mempunyai kondisi autoimun yang lain.
 • Alam Sekitar  – Kemungkinan terdapat faktor daripada alam sekitar seperti sinar ultraviolet, ubat-ubatan tertentu, virus, tekanan fizikal atau emosi dan trauma yang menjadi penyebab penyakit lupus
 • Jantina dan Hormon – SLE memberi kesan kepada lebih ramai wanita berbanding lelaki. Wanita juga mengalami semakin teruk gejala semasa mengandung dan dengan tempoh haid mereka. Kedua-dua pemerhatian ini telah membawa beberapa profesional perubatan untuk mempercayai bahawa hormon estrogen bagi wanita boleh memainkan peranan dalam menyebabkan SLE. Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan masih diperlukan untuk membuktikan teori ini.

Simptom Penyakit SLE

Simptom boleh berbeza-beza dan boleh berubah mengikut masa. Simptom biasa termasuk:

 • keletihan yang teruk, sakit sendi atau bengkak, sakit kepala ruam pada pipi dan hidung yang dikenali sebagai ruam “rama-rama”, keguguran rambut anemia, masalah pembekuan darah, sindrom Raynaud (jari beralih putih / biru dan terasa gatal apabila sejuk)
 • simptom lain bergantung kepada bahagian badan penyakit ini menyerang, seperti saluran pencernaan, hati, atau kulit.

Biasanya simptom lupus juga adalah simptom pelbagai penyakit lain, yang membuat diagnosis rumit. Jika anda mempunyai mana-mana gejala-gejala ini, lihat doktor anda. Doktor anda boleh menjalankan ujian untuk mengumpul maklumat yang diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat.

Bagaimanakah SLE Didiagnosis? 

Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan memeriksa tanda-tanda biasa lupus. Tidak ada satu ujian diagnostik tunggal, tetapi tayangan yang boleh membantu doktor anda datang untuk diagnosis yang bermaklumat termasuk:

 • ujian darah, seperti ujian antibodi dan kiraan darah lengkap
 • ujian kencing
 • x-Ray dada

Doktor biasa anda mungkin merujuk anda kepada doktor yang dipanggil reumatologi. Rheumatologists pakar dalam merawat gangguan tisu sendi dan lembut dan penyakit autoimun.

Rawatan untuk penyakit SLE

Rawatan untuk penyakit SLE tidak kuratif dimana matlamat adalah untuk meringankan gejala lupus. Rawatan adalah berbeza-beza bergantung kepada bagaimana teruk simptom anda berada dan bahagian badan anda yang terlibat. 

Rawatan adalah  termasuk:

 • Pengambilan ubat-ubatan anti-radang untuk sakit sendi dan kekakuan
 • krim steroid untuk ruam
 • kortikosteroid yang berbeza-beza dos untuk mengurangkan tindak balas imun
 • ubat anti malaria untuk kulit dan sendi

Berbincanglah dengan doktor anda tentang diet dan gaya hidup tabiat anda. Doktor anda mungkin mengesyorkan makan atau mengelakkan makanan tertentu dan mengurangkan tekanan untuk mengurangkan kemungkinan mencetuskan gejala. Anda mungkin perlu untuk mempunyai pemeriksaan untuk osteoporosis, kerana steroid boleh menipiskan tulang anda. Pemeriksaan lain seperti imunisasi dan pemeriksaan jantung juga mungkin akan disyorkan.

Komplikasi jangka panjang potensi penyakit SLE 

Malangnya, dari masa ke masa, SLE boleh merosakkan atau menyebabkan komplikasi dalam sistem di seluruh badan anda. komplikasi yang mungkin boleh termasuk pembekuan darah, radang jantung, strok dan kerosakan paru-paru. SLE boleh mempunyai kesan negatif yang serius pada badan anda semasa mengandung, dan boleh membawa kepada komplikasi kehamilan dan juga keguguran. Berbincanglah dengan doktor anda tentang cara-cara untuk mengurangkan risiko komplikasi.

Lupus boleh menaikkan tekanan dan emosi. Bekerja dengan kaunselor terlatih atau kumpulan sokongan di kawasan anda boleh membantu anda mengurangkan tekanan, mengekalkan kesihatan mental yang positif, dan menguruskan penyakit anda.

Pantang Larang Makanan yang tidak boleh diambil oleh penghidap penyakit SLE

 • Alfalfa – semua bentuk alfalfa sama ada suplemen yang mengandungi alfalfa akan menyebabkan simptom lupus menjadi teruk.
 • Cendawan
 • Makanan yang mengandungi psoralens seperti celery, parley, lemon dan limau yang mengandungi bahan photosensitivity
 • Elakkan mengambil makanan yang mengandungi protein dan lemak yang tinggi terutamanya daripada lemak haiwan.

Makanan yang membantu mengurangkan simptom lupus

 •  Bijirin, buah-buahan dan sayur-sayuran yang mempunyai antioksidan dan vitamin serta mineral yang tinggi.
 • Makanan yang kaya dengan bioflavonoids dan omega-3 seperti broccoli, kekacang, flax dan minyak ikan.
 • Makanan yang kaya denga Kalsium dan vitamin D

Vivix Shaklee: Suplemen Terbaik untuk penderita penyakit SLE

Vivix Shaklee suplement terbaik merawat SLE. Vivix Shaklee memelihara kesihatan secara total dan sangat bagus untuk memperbaiki kerosakan sel dan DNA. Vivix Shaklee juga dapat berfungsi sebagai antiaging untuk melambatkan proses penuaan. Vivix Shaklee dapat merawat penyakit SLE atau Systemic Lupus Erythematosus.
Sila baca Vivix untuk pesakit kronik untuk info lanjut vivix shaklee.

img_1705.jpg

img_1702.jpg

img_1704.jpg

Testimoni pesakit sembuh daripada penyakit SLE

image

img_1706-1.jpg

Baca Kisah pelanggan saya bagaimana dia menangani Penyakit SLE yang dihidapinya sejak berumur 34 tahun dalam “Bagaimana Menanangi Penyakit SLE”

Sekiranya anda ingin dapatkan vivix shaklee, hubungi saya untuk info lanjut dan tempahan.

Jessie Fufu 0137568620

Saya pengedar shaklee Sabah khususnya area kota kinabalu, imago, centre point, karamunsing, suria sabah, kolombong, inanam dan kota belud.

(Visited 15,705 times, 1 visits today)

2 Replies to “Rawatan Penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge