Shaklee vs syarikat supplemen lain: Mana lagi berkesan?

Banyak betul suara-suara sumbang saya dengar tentang produk shkalee ni.. Tapi saya masih sangat yakin yang produk shaklee ni banyak kelebihan Shaklee berbanding produk lain yang berlambak-lambak di luar. 

Sebab apa?

1. Dibangunkan oleh saintis bertauliah

2. produk Shaklee memiliki kajian klinikal yang disahkan oleh pihak ketiga

3. produk Shaklee selamat & berkesan sampai makin ramai atlit Olimpik (gold medalist) menggunakannya. Salah seorang board member adalah Saintis Pemenang Nobel Prize dunia, etc.

And the list goes on.. banyak betul..

Tapikan ada satu benda yang produk lain tidak mampu lawan iaitu Shaklee satu-satunya syarikat vitamin di dunia yang berani membuktikan keberkesanan produknya melalui LANDMARK STUDY. Dan kajian Landmark Study ini diakui oleh saintis lain yang tiada kepentingan dengan Shaklee.

Roger Barnett pada ketika itu baru sahaja selesai mengambil alih syarikat Shaklee telah mengambil keputusan untuk menaja Dr Gladys Block untuk membuat kajian bagi membuktikan keberkesanan produk Shaklee. Beliau telah menghabiskan USD310 juta membeli syarikat Shaklee daripada pemiliknya sebelum itu iaitu Yamanouchi Pharmaceutical. Betul-betul tindakan gila oleh Roger Barnett.

Bayangkan baru saja menghabiskan jutaan dollar membeli syarikat baru; masih belum betul-betul faham tentang operasi syarikat tersebut. Tiba-tiba ada saintis datang memohon kajian dibuat atas semua pengguna Shaklee. Dan kalau hasil kajian tu nanti membuktikan produk Shaklee tak berkesan seperti yang disangka sekalipun, keputusannya terpaksa diterbitkan di jurnal antarabangsa.

Apa akan terjadi pada pelaburannya? Boleh saja duit USD310 juta hangus begitu sahaja kalau result dia buruk.

Risikonya terlalu besar. Mungkin sebab itu tiada satu pun syarikat multi-vitamin yang sanggup menaja kajian Dr Gladys Block. 

Tapi Roger Barnett still membuat keputusan untuk menaja kajian Dr Gladys Block sebab mau tutup mulut kawan-kawan billionaire beliau yang mempersoalkan pelaburannya dalam Shaklee. Maklumlah kawan-kawan dia billionaire yang lain melabur dalam syarikat teknologi & internet macam Apple atau Google. C Roger Barnett pula p melabur dalam syarikat vitamin..

Kajian Landmark Study

Tujuan kajian Dr Gladys Block ialah mengkaji sama ada produk multivitamin yang berlambak di pasaran sekarang ini benar-benar berkesan atau sebenarnya membazir sahaja. Dia juga mengkaji kesan produk ke atas pengamalnya yang sudah menggunakan Shaklee sekurang-kurangnya 20 untuk tahun.

Bagi mempertahankan hasil eksperimen ini supaya tidak boleh disangkal oleh sesiapa pun setelah diterbitkan ke jurnal antarabangsa nanti, semua keputusan eksperimen di audit saintis lain atau peer reviewed. Dan semua keputusan eksperimen ini akan diterbit dalam “Nutritional Journal”, yang bukan calang-calang jurnal.

landmark-study-shaklee

landmark-study-shaklee2

Apa kesimpulan daripada kajian tersebut?

  • orang yang konsisten menggunakan Shaklee terbukti secara saintifik lebih sihat daripada yang tidak makan apa-apa vitamin & yang makan vitamin jenama lain. Ini selari dengan moto Shaklee Dijamin Berkesan.
  • semua produk Shaklee terbukti secara saintifik selamat digunakan tanpa sebarang kesan sampingan untuk jangka masa panjang. Ini selari dengan moto Shaklee Dijamin Selamat.
  • tahap kesihatan pengguna vitamin lain terbukti secara saintifik lebih teruk berbanding orang yang tak ambil sebarang vitamin. Sbb itu ada Doktor yang berpendapat “Lebih Baik Tidak Makan Apa-Apa Vitamin“.

Maklumat lanjut boleh rujuk http://LandmarkStudy.com

Credit InFo dari group iReach

(Visited 97 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge