Ini semua salah GLA Complex

Hai all.. ni kali saya mau share tentang pengalaman sendiri waktu preggy baby ketiga 2 tahun lepas. Niat mau kurus tapi ter-hamil pula. Saya cakap ter-hamil sebab betul2 unplanned ni.

2 tahun lepas iaitu pada tahun 2015, saya bertekad untuk mau mengurangkan berat sebab badan suda hampir-hampir mencapai tahap obese. Mau jalan pun susah apalagi kalau mau naik tangga. So, start January 2015, saya sign up membership gym and start workout.

Saya join kelas crossfit sebab senaman ni siok and tidak boring. Baca entry saya dulu di sini bagaimana senaman ni bantu saya turun 8kg dalam 3 bulan. Sepanjang 3 bulan tu, saya hanya focus workout saja and tidak diet (makan macam biasa).

Selain itu, memang saya tidak pernah missed ambik supplement favourite saya iaitu ESP (sumber protein terbaik), Omega Guard ( bakar lemak), lecithin (pengemulsi lemak), alfalfa (sebagai detox) and GLA (stabilkan hormon and bantu masalah craving). Semua vitamin yang lain saya ambik normal dose kecuali GLA saya ambik megadose sebab ada pernah baca artikel orang putih tu cakap GLA helps to burn brown fat especially in tummy area. Sebab tu lah saya hentam terus megadose. Kalau nak tau megadose tu berapa biji, sila pm saya 0138568620.. hehehe

Awal April 2015, ada nampak perubahan sudah badan saya makin nampak kurus sedikit asbab pengambilan set kurus shaklee dan workout. Tapi heran selera makin naik. Craving Tom Yam gila-gila. Cek UPT, negative… so dalam fikiran maybe simptom PMS ni. After missed period dalam 2 minggu begitu, cek UPT lagi, negative juga.

1st May 2015, saya join marathon 10km. Sepanjang tempoh sebelum tu memang masih aktif lagi crossfit sampai saya boleh buat deadlift 70kg lagi. Selera makan pula makin menjadi-jadi. Last-last, saya jumpa doktor sebab hairan betul kenapa masih belum period tapi cek UPT negative juga.

1st doktor cek dia cakap “oh, mau period suda. Saya bagi ubat pecah darah. Dalam seminggu akan period”. So, saya makan ubat pecah darah. After seminggu, masih juga belum period. So, saya jumpa doktor lain. Dia scan.. then dia senyum-senyum.. ” you are almost 12 weeks pregnant”.. then saya speechless. Sebab bila cek calendar My Pink Pad saya, tiada aktiviti semasa minggu subur saya sebab memang plan belum mau ada next baby lagi time tu.

Ini semua salah GLA megadose. Sebab GLA ni memang bikin subur. Apalagi kalau pengambilannya dalam kuantiti megadose. Boleh saja yang tidak subur tu terus subur. Lagi pun GLA shaklee ni dari bunga borage. Kandungan GLA dalam bunga borage (25%) lebih tinggi dari EPO (10%).


Then, early last month saya share dengan kawan yang planning untuk TTC tentang pengalaman saya dengan GLA megadose. Saya suggest dia detox dulu badan dia dengan Alfalfa and repair sel-sel badan dia dengan vivix.. after 2-3 weeks detox then barulah dia start GLA megadose.

Guess what… belum habis 2 botol.. she is now pregnant. Padahal dia start ambik GLA selepas waktu subur dia.. sekali lagi ini semua salah GLA complex megadose. Yang tidak subur jadi subur!! Praise the Lord asbab GLA megadose akhirnya dia preggy selepas tunggu almost 2 years.



So, if anyone of you yang TTC sekarang.. cubalah GLA complex megadose. Saya dan kawan saya suda berjaya. Maybe turn kamu pula next kan.. Jangan lupa doa banyak2 sebab semuanya rezeki dari Tuhan juga. Untuk info lanjut bolehlah baca di entri saya sebelum ni Rahsia Mudah Hamil dan Ikhtiar hamil dengan set kesuburan shaklee.

Jangan lupa share.. thanks for reading

(Visited 63 times, 1 visits today)

2 Replies to “Ini semua salah GLA Complex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge