DIY Playdoh: safe for your kids

Hi there.. 

Hari ni mau share pasal playdoh.. kalau mommies yang ada banyak gegirls tu mesti dorang suka main playdoh kan..actually boys pun macam ada yang minat juga ni.. macam tu anak-anak saya balik-balik minta playdoh.. Tapi baguslah kan daripada main gadgets saja..

Well, disebabkan playdoh yang di market tu telampau mahal (ada juga yang murah tapi takut pula banyak bahan kimia), saya decided untuk DIY playdoh untuk anak-anak saya.. senang saja pula mau bikin ni.. cam bikin doughnut saja.. hehe

Bahan dan Cara-cara DIY Playdoh

  • 2 cup flour
  • 1 cup salt
  • 2 cups hot water (saya pakai air panas saja.. Malas mau masak)
  • 2 tbs cream of tartar

Mix together sampai jadi dough..kalau lembik boleh add flour sampai kamu rasa ngam. 

Then, bahagikan kepada beberapa bahagian (ikut jumlah berapa banyak jenis colour kamu letak). 

Add a few drops of food colouring until you get the right colour (saya suka letak banyak sikit sebab mau calour terang2).

Last, add a few drops olive oil/coconut oil/cooking oil supaya playdough tersebut tidak melekat-lekat di tangan.

Tadaaaa.. siap suda DIY playdoh yang selamat untuk anak2.. kalau termakan pun tidak apa juga. Cuma masin saja la.. hehe



Kalau tidak mau pakai suda, simpan di tempat yang kedap udara.. kalau playdough tu jadi keras, just add a few drops of oil untuk kasi lembut dia balik.

Ok mommies.. selamat mencuba😘

Please share to other mommies juga supaya semua pun pandai bikin sendiri saja next time.

(Visited 33 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge