Cyst Ovari: Bahaya atau Tidak?

Ovari adalah sebahagian daripada sistem pembiakan wanita. Ia terletak di bahagian abdomen yang lebih rendah pada kedua-dua belah rahim. Wanita mempunyai dua ovari yang menghasilkan telur, serta hormon estrogen dan progesteron. Kadang-kadang, kantung berisi cecair dipanggil cyst akan terjadi pada salah satu daripada kedua-dua ovari tersebut. Ramai wanita akan mengalami sekurang-kurangnya satu cyst ovari sepanjang hayat mereka. Dalam kebanyakan kes, cyst ovari tidak menyebabkan rasa sakit dan menunjukkan gejala.

Jenis-jenis cyst ovari

Terdapat pelbagai jenis cyst ovari, seperti cyst dermoid dan cyst endometrioma. Walau bagaimanapun, functional cyst adalah jenis yang paling biasa. Kedua-dua jenis functional cyst termasuk folikel dan corpus luteum adalah seperti berikut:

Cyst folikel


Semasa kitaran haid wanita, telur tumbuh di kantung yang dipanggil folikel. Kantung ini terletak di dalam ovari. Dalam kebanyakan kes, folikel atau kantung ini pecah dan membebaskan telur. Tetapi jika folikel tidak terpecah, maka cecair di dalam folikel boleh membentuk cyst pada ovari.

Cyst Corpus Luteum


Kantung folikel biasanya reput dan larut selepas melepaskan telur. Tetapi jika kantung tidak larut dan pintu folikel yang terbuka itu kemudiannya tertutup, cecair tambahan boleh terbentuk di dalam kantung dan pengumpulan cecair ini akan menyebabkan cyst corpus luteum.

Lain-lain jenis cyst ovari termasuk:

Cyst dermoid: kantung seperti ketumbuhan pada ovari yang boleh mengandungi rambut, lemak, dan tisu lain
Cystadenomas: ketumbuhan bukan kanser yang boleh terjadi pada permukaan luar ovari
Endometriomas: tisu yang biasanya berkembang di dalam rahim boleh berkembang di luar rahim dan melekat pada ovari, menyebabkan cyst

Sesetengah wanita mengalami keadaan yang dipanggil sindrom ovari polisistik (polycystic). Keadaan ini bermakna ovari mengandungi sebilangan besar cyst kecil. Ia boleh menyebabkan ovari menjadi besar, dan jika tidak dirawat, ovari polisistik boleh menyebabkan kemandulan.

Simptom cyst ovari

Sering kali, cyst ovari tidak menyebabkan apa-apa gejala. Walau bagaimanapun, gejala boleh muncul sekiranya cyst semakin membesar. Gejala ini termasuklah:

 • kembung perut atau bengkak
 • pergerakan usus yang menyakitkan
 • sakit pelvis sebelum atau semasa kitaran haid
 • persetubuhan yang menyakitkan
 • sakit di belakang terutamanya bahagian yang lebih rendah atau paha
 • payu dara membengkak
 • pening dan muntah

Gejala yang teruk daripada cyst ovari yang memerlukan perhatian perubatan dengan segera termasuk:

 • sakit pelvis yang teruk
 • demam
 • rasa hendak pitam atau pening
 • pernafasan yang pantas

Gejala-gejala ini boleh menunjukkan cyst yang pecah atau torsi ovari. Kedua-dua komplikasi boleh membawa kesan serius jika tidak dirawat awal.

Komplikasi cyst ovari

Kebanyakan cyst ovari adalah tidak berbahaya dan secara semula jadi hilang dengan sendirinya tanpa rawatan. Cyst menyebabkan sedikit simptom seperti di atas. Tetapi dalam kes yang jarang berlaku, doktor boleh mengesan jisim ovari fibrosis kanser semasa pemeriksaan rutin.

Torsi ovari adalah satu lagi komplikasi yang jarang berlaku pada cyst ovari. Ini berlaku apabila cyst yang besar menyebabkan ovari terpusing atau bergerak dari kedudukan asalnya. Bekalan darah ke ovari akan terputus, dan jika tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kerosakan atau kematian tisu ovari. Walaupun jarang berlaku, torsi ovari mengalami hampir 3 peratus daripada pembedahan gynecologic kecemasan.


Cyst pecah, yang juga jarang berlaku, boleh menyebabkan kesakitan yang teramat sangat dan pendarahan dalaman. Komplikasi ini meningkatkan risiko jangkitan dan boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat.

Diagnosis cyst ovari

Doktor anda boleh mengesan cyst ovari semasa pemeriksaan rutin pelvik. Mereka boleh melihat bengkak pada salah satu ovari dan akan mengarahkan ujian ultrasound untuk mengesahkan kehadiran cyst. Ujian ultrasound (ultrasonografi) adalah ujian pengimejan yang menggunakan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menghasilkan imej organ dalaman anda. Ujian Ultrasound membantu menentukan saiz, lokasi, bentuk, dan komposisi (pepejal atau cecair diisi) daripada cyst.

Alat pengimejan yang digunakan untuk mendiagnosis cyst ovari termasuk:

Imbasan CT (CT Scan): peranti pengimejan badan digunakan untuk mewujudkan imej keratan rentas organ-organ dalaman
MRI: ujian yang menggunakan medan magnet untuk menghasilkan imej yang mendalam organ-organ dalaman
Peranti
Ultrasound: alat pengimejan yang digunakan untuk menggambarkan ovari

Oleh sebab majoriti cyst hilang selepas beberapa minggu atau bulan, doktor anda mungkin tidak segera mengesyorkan pelan rawatan. Sebaliknya, mereka boleh mengulangi ujian ultrasound dalam beberapa minggu atau bulan untuk memeriksa keadaan anda.

Jika tidak ada sebarang perubahan dalam keadaan anda atau jika kenaikan saiz cyst anda bertambah, doktor anda akan meminta ujian tambahan untuk menentukan sebab-sebab gejala lain.

Ini termasuklah:

ujian kehamilan: untuk memastikan anda tidak hamil
ujian tahap hormon: untuk memeriksa isu-isu hormon yang berkaitan, seperti terlalu banyak estrogen atau progesteron
CA-125 ujian darah: untuk menyaring kanser ovari

Rawatan untuk Cyst ovari

Doktor anda mungkin mencadangkan rawatan untuk mengecilkan atau membuang cyst tersebut jika ia tidak hilang dengan sendiri atau jika ia tumbuh lebih besar.

Pil kawalan kelahiran

Jika anda mempunyai cyst ovari berulang, doktor anda boleh menetapkan pil perancang untuk menghentikan ovulasi dan mencegah perkembangan cyst baru. Pil perancang juga boleh mengurangkan risiko kanser ovari. Risiko kanser ovari adalah lebih tinggi di kalangan wanita menopaus.

Laparoscopy

Jika cyst anda kecil dan keputusan daripada ujian pengimejan peraturan daripada kanser, doktor anda boleh melakukan laparoskopi untuk pembedahan membuang cyst tersebut. Prosedur ini melibatkan doktor membuat insisi kecil berhampiran pusat anda dan kemudian memasukkan alat kecil ke dalam perut anda untuk membuang cyst tersebut.

Laparotomy

Jika anda mempunyai cyst yang besar, doktor pembedahan boleh membuang cyst tersebut melalui pemotongan yang besar dalam perut anda. Mereka akan menjalankan biopsi dengan segera, dan jika mereka menentukan bahawa cyst adalah kanser, mereka boleh melaksanakan histerektomi untuk membuang ovari dan rahim anda.

Pencegahan cyst ovari

Cyst ovari tidak boleh dielakkan. Walau bagaimanapun, pemeriksaan ginekologi rutin boleh mengesan cyst ovari dengan awal. cyst ovari yang tidak berbahaya tidak menjadi kanser. Walau bagaimanapun, gejala kanser ovari boleh menyerupai gejala cyst ovari. Oleh itu, ia adalah penting untuk berjumpa dengan doktor anda dan menerima diagnosis yang betul. Sila maklumkan kepada doktor anda untuk tanda-tanda yang mungkin menunjukkan masalah, seperti:

 • perubahan dalam kitaran haid anda
 • sakit pelvis berterusan
 • hilang selera makan
 • penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan
 • kembung perut

Apa tinjauan jangka panjang?

Tinjauan bagi wanita premenopausal dengan cyst ovari adalah baik. Kebanyakan cyst hilang dalam masa beberapa bulan. Walau bagaimanapun, cyst ovari yang berulang boleh berlaku di kalangan wanita premenopausal dan wanita yang mengalami  ketidakseimbangan hormon.

Jika tidak dirawat, beberapa cyst boleh mengurangkan kesuburan. Ini adalah perkara biasa dengan endometriomas dan sindrom ovari polisistik. Untuk meningkatkan kesuburan, doktor anda boleh mengeluarkan atau mengecut cyst tersebut. Functional cyst, cystadenomas, dan cyst dermoid tidak memberi kesan kepada kesuburan.

Walaupun sesetengah doktor mengambil pendekatan “tunggu dan lihat” dengan cyst ovari, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan untuk mengeluarkan dan memeriksa mana-mana cyst atau pertumbuhan yang terjadi pada ovari selepas putus haid. Ini kerana risiko cyst atau kanser ovari meningkat selepas menopause. Walau bagaimanapun, cyst ovari tidak meningkatkan risiko kanser ovari. Sesetengah doktor akan membuang cyst jika ia lebih besar daripada 5 sentimeter diameter.

Apakah implikasi cyst ovari pada kehamilan? Bagaimana ia memberi kesan kepada seseorang yang sedang mengandung dan seseorang yang cuba untuk hamil?

Sesetengah cyst ovari yang berkaitan dengan kesuburan menurun manakala yang lain tidak. Endometriomas dan cyst jenis sindrom ovari polisistik boleh mengurangkan keupayaan wanita untuk hamil. Walau bagaimanapun, functional cyst, cyst dermoid, dan cystadenomas tidak dikaitkan dengan kesukaran hamil melainkan saiznya adalah besar. Jika doktor anda mendapati cyst ovari semasa anda hamil, rawatan yang mungkin bergantung kepada jenis atau saiz cyst tersebut. Kebanyakan cyst tidak bahaya dan tidak memerlukan campur tangan pembedahan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan pembedahan jika cyst tersebut adalah menyerupai kanser atau jika cycts itu pecah  atau kelainan (dikenali sebagai torsion), atau terlalu besar.

Vivix Shaklee Membantu mengecutkan cyst ovari dan meningkatkan kesuburan

Kandungan antioksida dalam reseveratrol yang tinggi dalam Vivix Shaklee melambatkan kitaran dan kematian sel, melambatkan proses penuaan dan membantu meningkatkan ketahanan antioksidan bagi melawan radikal bebas yang menyebabkan kerosakkan sel-sel. Oleh itu, vivix Shaklee memang sesuai sebagai alternatif lain untuk mengecutkan cyst dan merawat sel-sel ovari untuk menjadi lebih sihat bagi meningkatkan kesuburan. Entri mengenai bagimana vivix shaklee membantu dalam kesuburan boleh dibaca di SINI.

Beberapa pengguna yang telah berikhtiar dengan vivix shaklee telah berjaya merawat cyst dan fibroid. Anda boleh membaca testimoni dari mereka yang berpuashati dengan vivix shaklee shaklee di bawah.

Testimoni vivix Shaklee merawat Cyst dan Fibroid

Sekiranya anda bercadang untuk merawat cyst dan merancang untuk meningkatkan kesuburan, anda boleh lah menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai suplemen dan tempahan.

Saya pengedar Shaklee sabah yang aktif di kawasan Kota Kinabalu (Karamunsing, Imago, Centre Point, Suria Sabah, Kolombong, Inanam) dan Kota Belud. FREE COD untuk kawasan Kota Kinabalu dan Kota Belud.

(Visited 4,364 times, 1 visits today)

One Reply to “Cyst Ovari: Bahaya atau Tidak?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge