Jingle Bell Ankle Bracelet bantu merangsang perkembangan otak bayi anda

Teringat pula time preggy first baby dulu c cherish. Before dia lahir daddy dia kasi beli suda tu ankle bracelet yang ada bell.. kiut2 lagi tu.. Dulu masa saya budak2 pun macam mama saya kasi pakai sampai tahun 1. Tapi start sekolah suda cikgu marah gia pakai p skolah.

Time tu tidak tau apa fungsi dia. Ingatkan mama kasi beli untuk saja2 kasi pakai supaya cantik di kaki. Pastu kasi beli untuk baby yang 1st pun sebab rasa comel saja ikut2 style mummy dia time kicik2. Bila baca buku Smart Baby Clever Child, ada pula dia kestau apa fungsi tu ankle bracelet yang ada bell untuk baby.


Sebenarnya bila baby lahir saja, dorang trus belajar melalui bunyi persekitaran, cahaya, dan juga sentuhan. Sebab tu lah kalau persekitaran baby yang bising, selalu dengar parent dia bergaduh, stress dan marah2, baby tu akan belajar semua tu.. 100% dia serap. Begitu juga sebaliknya. So pentingnya kita sebagai parent kalau boleh jangan lah bergaduh depan budak2 atau baby. Jangan fikir baby tu tidak tau apa2 aa..

Berbalik pasal tu ankle bracelet tadi. Sebenarnya kalau baby lagi tidak banyak toys yang boleh kita bagi dorang. Yala mana lagi dorang pandai main playdoh atau lego kan..baby punya aktiviti menyusu, mandi, menyusu, tidur, bangun, menyusu, mandi, tidur saja.. so kalau ada ankle bracelet time bangun at least baby boleh belajar mengenal bunyi untuk develop dorang punya brain. 

Oklah.. aktiviti ni boleh kamu buat sama baby dari umur 6 minggu hingga 8 minggu. Cara dia simple saja. 

  1. Beli ankle bracelet yang ada bell (cari saiz kecil yang sesuai untuk kaki baby yang kecil). Kalau tidak dapat cari, beli saja tu bell kecil2 and ribbon. 
  2. Ikatkan pada kaki baby time baby tengah bangun. 


Kalau kamu perasan, baby akan tendang2 kaki dia randomly. Tapi bila kena ikat tu bracelet di kaki dia, baby akan dengar tu bunyi bell di sebelah kaki yang ada bell setiap kali kaki dia bergerak. Dari sana baby belajar suda berfikir yang kalau dia kasi gerak ni kaki, ada bunyi bell dia dengar..then lama kelamaan dia lebih kerap menendang/gerakkan kaki dia yang ada bell.☺️☺️
Biarkan baby anda bermain dengan bell ankle bracelet tu dalam 2 atau 3 hari. Kemudian switch bell tu pigi other kaki dia and tingu apa akan berlaku. Take note berapa lama baby tu realize yang dia mesti kick kaki yang satu lagi untuk dia dengar sound tu bells ringing. But dont forget to put the bell bracelet on during her paytime only and remove it when playtime is over.

Selamat mencuba mommies. Jangan lupa share sama mommies lain k untuk support “Kempen kurangkan pendedahan gadget kepada bayi/anak2” dan tinggalkan komen atau tinggalkan jejak di ruangan komen di bawah.

Follow blog felicitousmom.com untuk tips kesihatan dan info tentang bayi dan anak-anak. 

(Visited 18 times, 1 visits today)

One Reply to “Jingle Bell Ankle Bracelet bantu merangsang perkembangan otak bayi anda”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge