7 tips bagaimana tingkatkan sistem imun kanak-kanak

Sebagai ibu bapa, semestinya kita menginginkan anak-anak kita sentiasa sihat dan cerdas. Apa yang kita boleh lakukan untuk melindungi anak kita daripada terdedah kepada pelbagai jangkitan kuman dan virus  setiap hari? Terdapat beberapa tips bagaimana untuk kita meningkatkan sistem imun anak-anak kita agar mereka dapat melawan jangkitan kuman dan virus yang berbahaya.

7 tips bagaimana tingkatkan sistem imun kanak-kanak

Tips 1: Hidangkan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti lobak merah, kacang hijau, oren, strawberi yang secukupnya. Ia mengandungi bahan fitonutrien  iaitu vitamin C dan karotenoid yang boleh membantu meningkatkan imuniti. Fitonutrien boleh meningkatkan pengeluaran sel-sel darah putih dalam badan yang akan berjuang melawan jangkitan dan interferon yang bertindak sebagai antibodi yang menghalang virus. Kajian menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan fitonutrien juga boleh melindungi daripada penyakit seperti kronik seperti kanser dan penyakit jantung apabila dewasa kelak. Cuba berikan anak anda lima hidangan makanan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari. (Satu hidangan adalah kira-kira dua sudu untuk kanak-kanak dan 1 cawan untuk kanak-kanak yang lebih tua.)

Tips 2: Tidur yang mencukupi. Kajian menunjukkan bahawa kurang tidur boleh membuat anda lebih terdedah kepada penyakit dengan mengurangkan sel-sel pembunuh semulajadi iaitu senjata sistem imun yang menyerang mikrob dan sel-sel kanser. Bagi kanak-kanak yang berada dalam daycare service adalah sangat berisiko untuk kurang tidur kerana banyak aktiviti yang dilakukan membuat mereka sukar untuk tidur. Berapa banyak tidur yang anak-anak perlukan? Bagi bayi yang baru lahir mungkin perlu sehingga 18 jam sehari, kanak-kanak memerlukan 12 hingga 13 jam, dan kanak-kanak prasekolah memerlukan kira-kira 10jam. Jika anak anda tidak tidur di siang hari, paksalah mereka untuk tidur lebih awal.

Tips 3: Menyusukan bayi anda. Susu ibu mengandungi antibodi imuniti yang akan meningkatkan turbo dan sel-sel darah putih. Susu ibu menghalang jangkitan telinga, alahan, cirit-birit, pneumonia, meningitis, jangkitan saluran kencing, dan sindrom kematian bayi secara mengejut. Kajian menunjukkan bahawa ia juga boleh meningkatkan kecerdasan otak bayi anda dan membantu melindunginya terhadap penyakit kencing manis, penyakit Crohn, kolitis, dan beberapa bentuk kanser di kemudian hari. Kolostrum iaitu susu “premilk” yang mengalir semasa beberapa hari pertama selepas kelahiran, adalah kaya dengan antibodi melawan penyakit . The American Academy of Pediatrics mengesyorkan bahawa ibu-ibu menyusukan anak selama setahun. Jika komitmen ini tidak realistik, ibu seharusnya memberi penyusuan susu ibu sekurang-kurangnya enam bulan pertama untuk menambah imuniti bayi. (Baca juga apa vitamin milkbooster untuk ibu menyusu)

Tips 4: Senaman. Kajian menunjukkan bahawa senaman meningkatkan bilangan sel-sel pembunuh semulajadi di kalangan orang dewasa dan aktiviti ini juga dapat memberi manfaat kepada anak-anak dengan cara yang sama. Bersenamlah bersama anak-anak anda sekurang-kurangnya 30 minit sehari, tiga kali seminggu.

Tips 5: Jaga kebersihan. Tabiat kebersihan yang baik boleh meningkatkan imuniti dan salah satu cara yang baik untuk mengurangkan tekanan ke atas sistem imun anak anda. Pastikan anak-anak anda kerap membasuh tangan dengan sabun. Anda perlu memberi perhatian khusus kepada kebersihan mereka sebelum dan selepas makan dan selepas bermain di luar, pengendalian haiwan peliharaan, dengan menggunakan bilik mandi, dan tiba di rumah dari sekolah ataupun daycare. Apabila anda keluar, sentiasa membawa kain lap pakai buang (wet tissue) dengan anda.

Tips 6: Jauhi asap rokok. Jika anda atau pasangan anda merokok, berhenti serta-merta. Ini kerana asap rokok mengandungi lebih daripada 4,000 toksin dan kebanyakannya yang boleh mengganggu atau membunuh sel-sel dalam badan. Kanak-kanak adalah lebih mudah mendapat kesan bahaya asap rokok berbanding daripada orang dewasa kerana mereka bernafas pada kadar yang lebih cepat dan sistem detoksifikasi semula jadi kanak-kanak masi lemah. Asap rokok juga meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami SIDS, bronkitis, jangkitan telinga, dan asma. Ia juga boleh menjejaskan kecerdasan dan pembangunan neurologi.

Tips 7: Berikan anak anda makanan tambahan. Selain daripada diet harian yang sihat, makanan tambahan adalah penting untuk meningkatkan sistem imun kanak-kanak. Vitamin yang kaya dengan vitamin C dan interferon membantu badan anak anda untuk melawan jangkitan penyakit berbahaya seperti pneumonia. Multivitamin juga penting dalam membantu tumbuhbesaran anak anda. Namun begitu, berhati-hati ketika memilih jenis makanan tambahan untuk anak anda kerana tidak semua jenis makanan tambahan yang dipasaran itu baik untuk kanak-kanak. Kenali apa vitamin yang sesuai diberikan kepada anak anda di entri Vitamin untuk anak sihat dan cerdas.

Semoga anak-anak kita sentiasa sihat dan cerdas. Jangan lupa share jika bermanfaat.

(Visited 4,831 times, 1 visits today)

3 Replies to “7 tips bagaimana tingkatkan sistem imun kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge